Foto’s

St. Joostkapel
Op het raam rechts van het altaar is de bevrijding van Breda door de geallieerden te zien. Met name aan de rol van de Polen wordt aandacht besteed. Op het raam zijn ze zichtbaar door het vaandel waarop O.L. Vrouw van Czestochowa (de Poolse Zwarte Madonna) staat.

Generaal Maczekstraat en Poolseweg
De Polen onder leiding van Generaal Maczek vielen Breda in 1944 van verschillende richtingen aan. Vanuit Bavel-IJpelaar-Molengrachtstraat (nu Poolseweg), vanuit Dorst-Heusdenhout en vanuit Wolfslaar-Overakker. Een tijdelijk aan Generaal Maczek toegevoegde brigade (2nd Canadian Armoured Brigade) bestond uit Canadezen en Britten. Hun aanvalsroute liep via Chaam en Ulvenhout en delen van het Ginneken. Op deze routes sneuvelden vele bevrijders en kwamen ook veel Bredase burgers om het leven. Op 28 oktober 1944 bereikte de 1e Poolse Pantserdivisie Overakker. Van daar werd op 29 oktober, na een mis in de Mariakerk, de verovering van de stad voortgezet via Ginnekenweg en via de Prins Hendrikstraat-Gaffelstraat-Ploegstraat-Molengrachtstraat. Rond het middaguur was men gevorderd tot aan het Wilhelminapark. In de oorlog heette het park Vijverpark. Nog in 1944 werd de Molengrachtstraat omgedoopt in Poolseweg. Op 16 oktober 1964 werd de naam van het eerste gedeelte van de Poolseweg (van Wilhelminapark tot aan de Rooseveltlaan) veranderd in Generaal Maczekstraat. De generaal onthulde zelf de naam. Luitenant-generaal Stanislaw Maczek was commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie die Breda op 29 en 30 oktober bevrijdde. In Breda is ook een museum dat zijn naam draagt, het Generaal Maczekmuseum dat te vinden is op het terrein van de militaire kazerne van Breda.

Poolse tank
Dit is in feite een Duitse tank die op de bevrijdingsdag 29 oktober 1945 door de Poolse generaal Rudnicki werd aangeboden aan het Bredase gemeentebestuur. De tank stond korte tijd opgesteld op de plek waar nu het Poolse monument staat. In 1951 werd de tank op de hoek Wilhelminapark-Paul Windhausenweg geplaatst. De tank is opgesteld op deze plek vanwege het grote belang van de verovering van deze locatie, waardoor meteen doorgestoten kon worden het centrum van de stad.

Poolse monument
Honderd meter verwijderd van de Poolse tank, richting stadscentrum aan de linkerzijde, staat het Poolse monument, opgericht als hulde van de stad Breda aan de Poolse bevrijders. Het stelt de overwinning van de Poolse adelaar op de Duitse adelaar voor. Aan de voorzijde van de zuil is het Poolse wapen te zien met daaronder de tekst ‘Dank aan onze bevrijders 29-10-1944’. Op 29 oktober 1949 werd het monument officieel onthuld, waarbij door Generaal Maczek een historische toespraak werd gehouden over de bevrijding van Breda.

Poolse kapel
Aan het einde van de Cavaleriestraat staat in een parkje de Poolse kapel. Deze werd in 1953 door architectenbureau Siebers en Van Dael ontworpen als dank van de Bredase bevolking aan en ter nagedachtenis van de Poolse bevrijders van Breda. Ze is opgetrokken in de Traditionele Stijl (baksteenarchitectuur) en werd door Mgr. Baeten, bisschop van Breda, ingewijd op 31 oktober 1954. In de kapel is de afbeelding te zien van de Zwarte Madonna van Czestochowa. Op de achterzijde van de opstand met de Madonna vinden we de tekst ‘Met dank voor de bevrijding 1944. Gebouwd in het Mariajaar 1954’. De bomen bij de kapel zijn zo geplant dat het idee van een ‘openlucht’ kerk gecreëerd wordt.