Herdenking en viering bevrijding Breda 73 jaar geleden

Zaterdag 28 oktober 2017 is het 73 jaar geleden dat de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek de Duitsers uit Breda heeft verdreven.

Strak steekt de loop van de Duitse Panthertank, in de volksmond “Poolse tank”,  in de richting van de Generaal Maczekstraat. Dat is de richting van waaruit de

1e Poolse Pantserdivisie Breda binnenkwam.

De Panthertank is een gift van de Polen aan Breda. Een oorlogsmonument waar je naar moet kijken. Jong en oud worden hierdoor gegrepen.

Vanmiddag staat hier een tent opgesteld om wat beschutting te bieden tegen de wind en de regenspetters.

Op straat speelt het muziekkorps van de 11e Poolse Pantsercavalerie Divisie. Jong en oud, Polen en Nederlanders luisteren naar dit schitterende optreden. Ook de Poolse motorclub Patria was helemaal uit Frankrijk gekomen om hierbij aanwezig te kunnen zijn.

Rond de klok van 16.00 uur opent Bozena Rijnbout-Sawicka de viering onder het toeziend oog van diverse hoogwaardigheidsbekleders. Onder hen de burgemeester van Wroclaw, veteranen, vertegenwoordigers van de Poolse Ambassade en vele anderen.

Het weer werkt niet echt mee en brengt enige duisternis in de tent. Gelukkig is er wat verlichting afkomstig van de muziekstandaards.

We genieten van het optreden van sopraan Aldona Bartnik. Wat een stem!! Dit onder begeleiding van het Poland2Holland Quartet, twee Poolse en twee Nederlandse musici met een breed repertoire in diverse muziekstijlen.

Even is er buiten te veel lawaai. De Poolse motoclub vertrekt net iets te luidruchtig, waarop Marek Sawicki zich naar buiten spoedt om enige rust te bewerkstelligen. De artistieke begeleiding van het programma was in handen van deze Marek Sawicki, acteur en regisseur.

Iedereen geniet van Poolse hits als “Brief aan mijn moeder”, “Oh, slaap mijn kind” en “Waar zijn al die bloemen toch”. Ook het Quartet laat zich van zijn mooiste kant horen met bekende Poolse melodieën. Hoewel wij als Nederlanders de Poolse taal niet machtig zijn, komen de zang en muziek diep in ons hart binnen.

Het vervolgoptreden van kinderkoor “Soldaten van september 1939 Garnizoen Deblin” is een lust voor het oor. Zo mooi en zo helder, het raakt ons echt.

Ook koor Cracovia is niet alleen geweldig om te horen, maar ook geweldig om te zien in hun prachtige klederdracht.

Tijdens de optredens komt men rond met allerlei lekkers en een drankje. Buiten wordt aan iedereen erwtensoep en tomatensoep met stokbrood uitgedeeld.

Ik vind het zéér indrukwekkend hoe de Polen herdenken, met zoveel respect.

Dit moet je echt zelf meemaken! Kom volgend jaar ook naar deze herdenking!
“Voor ons leven van morgen hebben zij het gisteren gegeven!”

“DZIEKUJEMY WAM POLACY” na 73 jaar nog “DANK AAN DE POLEN”.

file16 file15 file14 file13 file12 file11 file10 file9 file8 file7 file6 file5 file4 file3 file2 file1 file