7e Poolse Filmlente

2015 poster PWF jpgStichting Serce Polski propageert en ondersteunt de activiteiten van Pools Podium (Scena Polska) www.poolspodium.nl.
Doelen van beide stichtingen liggen in elkaars verlengde. Wij hopen de samenwerking tussen beide stichtingen uit te kunnen bouwen met gezamenlijke presentaties van mooie theaterproducties en films aan Pools en Nederlands publiek.
Stichting Pools Podium (Scena Polska) is in 1992 opgericht met het doel om de Poolse cultuur te promoten in de breedste zin van het woord. In de loop van de jaren zijn er tal van evenementen in Nederland georganiseerd, zoals theatervoorstellingen, filmfestivals, concerten, cabaret, etcetera. Daarnaast promoot Pools Podium ook de Nederlandse cultuur in Polen door de organisatie van Nederlandse culturele dagen, tournees van Nederlandse artiesten en de vertoning van Nederlandse films in Poolse bioscopen.

De vrijwilligers en het bestuur van Serce Polski nemen regelmatig en met veel plezier deel aan activiteiten van Pools Podium.
Namens Pools Podium nodigen wij u allen uit om op 26 april 2015 in bioscoop Euroscoop in Tilburg de vertoning van de Poolse films “Citizen” en “Gods” bij te wonen.

CITIZEN poogt om het leven te laten zien van een generatie Polen die is geboren en opgegroeid onder het communisme. Een generatie die alle stadia van dat systeem heeft meegemaakt en uiteindelijk de democratie bereikte. De hoofdpersoon van de film is een 60-jarige man (gespeeld door Jerzy Stuhr zelf) die na een tragisch ongeluk in het ziekenhuis belandt en in zijn hallucinaties zijn hele leven voorbij ziet komen, steeds weer beïnvloed door de naoorlogse Poolse geschiedenis. Hij probeerde dingen te veranderen maar steeds kwam er iets tussen, door een absurde toevalligheid, door zijn eigen tekortkomingen of door het onvoorspelbare karakter van dingen die gebeurden. “Mijn generatie had een heel interessant leven: we waren getuigen vanen deelnemers aan historische en politieke gebeurtenissen die voor een doorbraak zorgden. Ik vond dat zoiets het waard is om te laten zien, om de recente geschiedenis van Polen te vertellen”, aldus Jerzy Stuhr in een interview. Ook zijn zoon Maciej, inmiddels in Polen net zo’n beroemde acteur als z’n vader, heeft een rol in de film. Op het Filmfestival van Gdynia won CITIZEN vorig jaar de Speciale Juryprijs. Jerzy Stuhr 2014 104 min

GODS brengt het op feiten gebaseerde levensverhaal van professor Zbigniew Religa, de beroemde Poolse hartchirurg. Religa voerde onder het communistische bewind van de jaren ’80 in Polen de eerste succesvolle harttransplantatie uit, en is de vader van het Poolse transplantatieprogramma voor menselijke organen. Het is een emotioneel en onopgesmukt portret van een bijzondere man die het waagde onder moeilijke omstandigheden en ondanks extreme tegenwerking de bestaande regels ter discussie te stellen. De film, met een fantastische hoofdrol van Tomasz Kot, won vorig jaar alle belangrijke prijzen èn de publieksprijs bij de jaarlijkse nationale filmprijsuitreiking op het filmfestival van Gdynia en opende in november het grootste Poolse filmfestival van de VS, in Chicago. Łukasz Palkowski 2014 120 min

TILBURG – Euroscoop

26.04 zaterdag:
15:30 „Citizen” ( “Obywatel”)  reg. Jerzy Stuhr (in aanwezigheid van Jerzy Stuhr)

http://www.euroscoop.nl/payments/step1/?p=36FC0000023CCYMBAC  (tickets online)

19:00 ”Gods” ( „Bogowie”)  reg. Łukasz Palkowski

http://www.euroscoop.nl/payments/step1/?p=194D0000023CCYMBAC

Tickets: kassa 013-5812820, Olympiaplein 2, 5022 DW Tilburg, www.euroscoop.nl/nl/tilburg


De films worden speciaal voor dit festival geïmporteerd en zijn Pools gesproken en Engels ondertiteld.