Kinderavond in het Generaal Maczekmuseum

Vrijdagavond 12 december 2014 hebben Poolse kinderen uit Breda en omgeving,waaronder de scoutinggroep die de naam van de 1e Poolse Pantserdivisie draagt, een bezoek gebracht aan het Generaal Maczek Museum in Breda. De avond is tot stand gekomen dankzij de toestemming van het bestuur van het generaal Maczekmuseum en insamenwerking met stichting Serce Polski en het bestuur van de Poolse Parochie in Breda.

Het licht in het museum was een beetje gedimd, de militaire exponenten, de figuren in de vitrines in soldatenkleren en de oude foto’s zorgden voor een spannende avond.

Izabela Kucmin-Bemelmans, leidster van de scoutinggroep en lerares van de Poolse School Breda verzorgde de inleiding van de geschiedenisles.

Thema van deze avond was: ”Wie zijn jouw helden en idolen en hoe herken je ze”?

Snel ging het over de 2e Wereldoorlog en over de helden van toen.

Tijdens het bezoek heeft de heer Roman Figiel, een van de laatste veteranen die deelnamen aan de bevrijding van Breda in 1944, op vele vragen antwoord gegeven. Of hij in een vliegtuig of in een tank gezeten heeft? Nee, hij was een sappeur: hij en zijn collega’s bouwden bruggen en maakten de velden en straten mijnenvrij in de bevrijde landen.

De Poolse, vaak jonge soldaten (dhr. Figiel zelf was toen 17 jaar) waren ver van hun huizen en ver van hun door de Duitsers bezette land Polen.

Hoewel de Polen veel bijgedragen hebben aan de vrijheid van Breda, Nederland enEuropa, was terugkeer naar hun vaderlang helaas niet mogelijk.

Hoogtepunt van de avond was het moment waarop de kinderen de militaire pet van dhr. Figiel mochten passen! Ze waren onder de indruk van de trieste verhalen maar wel erg trots op hun Poolse voorvaders. De geschiedenisles heeft bij velen voor rode wangetjes en glinsterende ogen gezorgd.

Voor de versnaperingen, een lekker sapje voor de kinderen en een bakje koffie voor de ouders heeft de Stichting Serce Polski gezorgd. Voor de Kerstpakketen voor de kinderen zorgde het bestuur van de Poolse parochie, met speciale dank aan Pastoor Slawomir Klim.

Het was zeker een geslaagde avond! De kinderen en hun ouders hebben beloofd hetgeneraal Maczek Museum zeker nog eens te komen bezoeken, maar dan bij daglicht!

 

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5